Cyanide Contents in Pits of Cherries, Gages and Plums Using a Modified Sensitive Picrate Method

  • Luka Grgurič Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
  • Tadeja Kraner Šumenjak Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
  • Janja Kristl Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Ključne besede: cianid, koščice, češnje, ringloji, slive

Povzetek

Uporaba pikratne metode za določitev vsebnosti cianida v koščicah češenj, ringlojev in sliv. Cianogeni glikozidi so prisotni v vsaj 2500 taksonomskih skupinah različnih rastlinskih družin, ki vključujejo številne gospodarsko pomembne sadne vrste. Koncentrirajo se v semenih plodov in lahko predstavljajo tveganje za zdravje ljudi, ker se pri hidrolizi sprošča cianid. V naši raziskavi smo s pikratno metodo določili vsebnost skupnega cianida v koščicah češenj (Prunus avium L.), sliv (Prunus domestica L.) in ringlojev (Prunus domestica subsp. italica (Borkh.) Gams). Najnižjo vsebnost (19,6 μg/g) smo izmerili v koščicah akcesije češnje R x L 98 in najvišjo (310 μg/g) v akcesiji ringloja 6319. Znatne razlike v vsebnosti cianida smo zabeležili tudi znotraj sadnih vrst s koeficienti variacije 56,9 % pri češnjah, 54,4 % pri slivah in 30,5 % pri ringlojih. Primerjava srednjih vrednosti znotraj sadnih vrst je pokazala, da je vsebnost cianida v koščicah ringlojev statistično značilno višja kot v koščicah sliv in češenj.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Biografije avtorja

Luka Grgurič, Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede

Pivola, Hoče, Slovenija.

Tadeja Kraner Šumenjak, Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede

Pivola, Hoče, Slovenija.

Janja Kristl, Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede

Pivola, Hoče. Slovenija. E-pošta: janja.kristl@um.si.

Objavljeno
2022-07-25
Kako citirati
Grgurič L., Kraner Šumenjak T., & Kristl J. (2022). Cyanide Contents in Pits of Cherries, Gages and Plums Using a Modified Sensitive Picrate Method. Agricultura Scientia, 19(1), 43-50. https://doi.org/10.18690/agricultura.19.1.43-50.2022
Rubrike
Articles