Cyanide Contents in Pits of Cherries, Gages and Plums Using a Modified Sensitive Picrate Method
Povzetek
Uporaba pikratne metode za določitev vsebnosti cianida v koščicah češenj, ringlojev in sliv. Cianogeni glikozidi so prisotni v vsaj 2500 taksonomskih skupinah različnih rastlinskih družin, ki vključujejo številne gospodarsko pomembne sadne vrste. Koncentrirajo se v semenih plodov in lahko predstavljajo tveganje za zdravje ljudi, ker se pri hidrolizi sprošča cianid. V naši raziskavi smo s pikratno metodo določili vsebnost skupnega cianida v koščicah češenj (Prunus avium L.), sliv (Prunus domestica L.) in ringlojev (Prunus domestica subsp. italica (Borkh.) Gams). Najnižjo vsebnost (19,6 μg/g) smo izmerili v koščicah akcesije češnje R x L 98 in najvišjo (310 μg/g) v akcesiji ringloja 6319. Znatne razlike v vsebnosti cianida smo zabeležili tudi znotraj sadnih vrst s koeficienti variacije 56,9 % pri češnjah, 54,4 % pri slivah in 30,5 % pri ringlojih. Primerjava srednjih vrednosti znotraj sadnih vrst je pokazala, da je vsebnost cianida v koščicah ringlojev statistično značilno višja kot v koščicah sliv in češenj.
Prenosi
Copyright (c) 2022 Luka Grgurič, Tadeja Kraner Šumenjak, Janja Kristl
To delo je licencirano pod Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 mednarodno licenco.