A Review of Tannins in Berries

  • Barbara Bernjak Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
  • Janja Kristl Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Ključne besede: elagitanini, proantocianidini, jagode, maline, borovnice, aronija

Povzetek

Tanini v jagodičevju – pregled. Tanini so skupina polifenolnih spojin, ki jih kot sekundarne metabolite sintetizirajo in akumulirajo višje rastline. Delimo jih na hidrolizabilne tanine in proantocianidine. Prisotni so v številnih rastlinskih tkivih v obliki različnih struktur in v različnih količinah. Pregledni članek ponuja kratek pregled o porazdelitvi taninov v rastlinah in povzema trenutno znane izsledke o taninih v jagodah, malinah, borovnicah, ki so najpogosteje gojeno in konzumirano jagodičevje ter aroniji, ki je postala priljubljena v zadnjih desetletjih. Povzeti so tudi učinki predelave in skladiščenja na taninsko sestavo in njihova vsebnost v izdelkih.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Biografije avtorja

Barbara Bernjak, Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede

Pivola, Hoče. Slovenija. E-pošta: barbara.bernjak@um.si.

Janja Kristl, Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede

Pivola, Hoče. Slovenija. E-pošta: janja.kristl@um.si.

Objavljeno
2021-05-30
Kako citirati
Bernjak B., & Kristl J. (2021). A Review of Tannins in Berries. Agricultura Scientia, 17(1-2), 27-36. https://doi.org/10.18690/agricultura.17.1-2.27-36.2020
Rubrike
Articles