Role of Cultural Heritage in the Development of Gastronomy Tourism in the Rural Area: Case of the Vipava Valley
Povzetek
Vloga kulturne dediščine pri razvoju gastronomskega turizma na podeželju: primer Vipavske doline. Hrana je odsev naravnih danosti, socialnega, gospodarskega in kulturnega razvoja, zaradi česar se razvijajo posebnosti v kuhinji, prehranjevanju in tehnologijah. Jedi postanejo značilno teritorialne zaradi terroirja, ki oblikuje značilnosti surovin in jedi. Pri načrtovanju ponudbe gastronomskega turizma je za zahteve sodobnega turista nujno utemeljevanje gastronomije na vsem, kar nam dajejo tako sodobni kulturni vplivi, kot tisti iz preteklosti. Raziskava se osredotoča na gastronomijo in kulinariko kot interpretacijski orodji za spoznavanje kulturne dediščine Vipavske doline. Na podlagi obstoječih teoretičnih izsledkov smo s polstrukturiranimi intervjuji s strokovnjaki iz različnih področij, povezanih z vipavsko gastronomijo ali snovno in nesnovno kulturno dediščino, raziskali potencial gastronomskega turizma in vlogo dediščine v njem. Ugotovitve intervjujev smo potrdili z analizo treh primerov iz lokalnega okolja. Utrditev in nadgradnja gastronomskega turizma Vipavske doline je odvisna predvsem od spodbudnega gospodarskega okolja, spoštovanja dediščine in posameznikovih inovacij. Trajnostni razvoj destinacije temelji na trdni lokalni identiteti domačinov, ki je povezan z bogatimi naravnimi viri in z dediščino pridelave in predelave lokalnih surovin. Raziskava je potrdila veliko vlogo narave pri oblikovanju kulturne dediščine podeželja.
Prenosi
Copyright (c) 2021 Anja Pipan, Aleš Gačnik
To delo je licencirano pod Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 mednarodno licenco.