Expressing Added Value in Food Supply Chains
Povzetek
Izražanje dodane vrednosti v verigah preskrbe s hrano. Agroživilske verige z dodano vrednostjo so verige, ki ohranjajo pozitivne družbene, okoljske in skupnostne vrednote, vključene v proizvodni proces od primarnega pridelovalca do končnega potrošnika in zagotavljajo ekonomsko oziroma socialno vzdržnost ter okoljsko trajnost, s čimer predstavljajo obliko trajnostnega agroživilskega proizvodnega sistema. Vrednotenje dodane vrednosti v posamezni verigi temelji na kazalnikih, ki predstavljajo orodje za merjenje sprememb dejanskega stanja oziroma prikaz trendov uspešnosti doseganja zastavljenega napredka oziroma ciljev. Predstavljeni kazalniki so oblikovani na podlagi javno dostopnih statističnih podatkov in tuje literature ter omogočajo vrednotenje dodane vrednosti v različnih živinorejskih verigah na agregatni ravni (govedorejska, prašičerejska in mlečna veriga) in temeljijo na razpoložljivih javno dostopnih statističnih podatkih v Republiki Sloveniji. Potreba po oblikovanju kazalnikov dodane vrednosti v živinorejskih agroživilskih verigah izhaja iz velikih razlik v strukturnih spremembah sektorja in razvitosti ter gospodarske uspešnosti različnih živinorejskih panog.
Prenosi
Copyright (c) 2023 Nejc Zidar, Jernej Turk, Jernej Prišenk
To delo je licencirano pod Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 mednarodno licenco.