Expressing Added Value in Food Supply Chains

  • Nejc Zidar Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
  • Jernej Turk Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
  • Jernej Prišenk Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede https://orcid.org/0000-0002-6799-5378

Povzetek

Izražanje dodane vrednosti v verigah preskrbe s hrano. Agroživilske verige z dodano vrednostjo so verige, ki ohranjajo pozitivne družbene, okoljske in skupnostne vrednote, vključene v proizvodni proces od primarnega pridelovalca do končnega potrošnika in zagotavljajo ekonomsko oziroma socialno vzdržnost ter okoljsko trajnost, s čimer predstavljajo obliko trajnostnega agroživilskega proizvodnega sistema. Vrednotenje dodane vrednosti v posamezni verigi temelji na kazalnikih, ki predstavljajo orodje za merjenje sprememb dejanskega stanja oziroma prikaz trendov uspešnosti doseganja zastavljenega napredka oziroma ciljev. Predstavljeni kazalniki so oblikovani na podlagi javno dostopnih statističnih podatkov in tuje literature ter omogočajo vrednotenje dodane vrednosti v različnih živinorejskih verigah na agregatni ravni (govedorejska, prašičerejska in mlečna veriga) in temeljijo na razpoložljivih javno dostopnih statističnih podatkih v Republiki Sloveniji. Potreba po oblikovanju kazalnikov dodane vrednosti v živinorejskih agroživilskih verigah izhaja iz velikih razlik v strukturnih spremembah sektorja in razvitosti ter gospodarske uspešnosti različnih živinorejskih panog.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Biografije avtorja

Nejc Zidar, Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede

Pivola, Hoče, Slovenija.

Jernej Turk, Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede

Pivola, Hoče, Slovenija.

Jernej Prišenk, Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede

Pivola, Hoče, Slovenija.

Objavljeno
2023-11-10
Kako citirati
Zidar N., Turk J., & Prišenk J. (2023). Expressing Added Value in Food Supply Chains. Agricultura Scientia, 20(2), 31-40. https://doi.org/10.18690/agricsci.20.2.4
Rubrike
Articles