Composition of Proteins and Phenolics in the Leaves of Different Mulberry Species (Morus alba L., M. alba × rubra, M. australis Poir., M. nigra L.)
Povzetek
Sestava beljakovin in fenolov v listih različnih vrst murv (Morus alba L., M. alba × rubra, M. australis Poir., M. nigra L.). Listi murve (Morus sp.) so vse splošno uporabni v medicini, kulinariki, industriji in kmetijstvu. V naši raziskavi smo primerjali vsebnost beljakovin in fenolov različnih vrst murv (Morus alba L., M. alba × rubra, M. australis Poir., M. nigra L.), iz kolekcijskega nasada z namenom določitve specifičnih vrstnih razlik. Skupne fenole vseh genotipov smo analizirali z metodo Folin-Ciocalteu, vsebnost skupnih beljakovin pa z Lowryjevo metodo. Posamezne fenole smo analizirali s tekočinsko kromatografijo visoke
ločljivosti z UV/VIS detekcijo. Celotna vsebnost beljakovin je znašala od 162,03 mg BSA/g DW (M. australis) do 239,42 mg BSA/g DW (M. alba). Bistveno višje vsebnosti skupnih beljakovin so bile ugotovljene v listih M. alba. Najvišje povprečne koncentracije skupnih fenolov (21,51 mg GAE/g SS), klorogenske kisline (18,05 mg/g SS), 4-kafeoilkininske kisline (4,36 mg/g SS), 5-p-kumaroilkininske kisline (2,01 mg/g SS), kvercetin glikozid (0,74 mg/g SS) in kaempferol acetil heksozid (4,42 mg/g SS) smo določili v M. alba × rubra in M. nigra. Nasprotno pa so genotipi bele murve (M. alba) vsebovali v povprečju največ rutina (2,63 mg/g SS) in kvercetinmalonil-heksozida (1,59 mg/g SS). Sklepamo lahko, da so listi bele murve najprimernejši za živalsko krmo, saj vsebujejo največ beljakovin medtem, ko imata črna murva in hibrid M. alba × rubra, zaradi visoke vsebnosti fenolov farmakološki potencial.
Prenosi
Copyright (c) 2023 Špela Jelen, Andreja Urbanek Krajnc
To delo je licencirano pod Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 mednarodno licenco.