What Factors Explain Postharvest Losses of Orange Fruit (Citrus sinensis) from Farm to Fork in the Tropics?
Povzetek
Dejavniki, ki pojasnjujejo izgube pridelka pomaranč (Citrus sinensis) po obiranju v tropskih območjih v verigi od proizvajalca do potrošnika. Povpraševanje po citrusih se je v Nigeriji v zadnjih letih povečevalo, vendar pa je za države v razvoju značilna precejšnja izguba tropskega sadja po obiranju zaradi slabih pogojev pri obiranju in skladiščenju sadja tekom dobavne verige. Cilj raziskave je bil oceniti stopnje in korelacije izgub svežih pomaranč po obiranju v celotni dobavni verigi. Podatki, zbrani pri proizvajalcih in prodajalcih pomaranč, so bili analizirani z uporabo deskriptivne statistike in ordinalne regresijske analize. Rezultati so pokazali, da so bili pridelovalci pomaranč v glavnem moški (68,4 %), pri trženju/prodaji pomaranč pa so prevladovale ženske. Pri večini proizvajalcev (63,2 %) in veletrgovcev (65,4 %) so izgube pridelka pomaranč po obiranju znašale 6-10 %, pri 46,8 % trgovcev na drobno pa pod 5 %. Pri proizvajalcih je bila verjetnost izgub pomaranč po obiranju večja, če so pomaranče obirali moški v popoldanskem času, medtem ko je imela velikost gospodinjstva oziroma število družinskih članov obraten učinek (zmanjšane izgube). Pri prodajalcih se je izkazalo, da izobraževanje, trženje na malih posestih in uporaba skladišč zmanjšujejo verjetnost
izgub pridelka pomaranč. Usposabljanje za pridelovalce in prodajalce pomaranč o metodah obiranja in skladiščenja sadja bo v prihodnje pripomoglo k zmanjšanju izgub po spravilu v celotni verigi proizvajalcev in trgovcev na drobno.
Prenosi
Copyright (c) 2022 Oluwakemi Adeola Obayelu, David Olusegun Dairo, Olukemi Olumuyiwa Olowe
To delo je licencirano pod Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 mednarodno licenco.