Perceptions of a Vegetarian Diet Among Students

Avtorji

  • Barbara Janžič Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
  • Vesna Bukovac Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
  • Marjan Skalicky Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
  • Tadeja Kraner-Šumenjak Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede

DOI:

https://doi.org/10.18690/agricultura.18.1-2.17-22.2021

Ključne besede:

vegetarijanstvo, nadomestki mesa, senzorična analiza, 9-stopenjska hedonska lestvica

Povzetek

Poznavanje vegetarijanske prehrane med študenti. V vegetarijanski prehrani najdemo veliko nadomestkov mesa in mesnih izdelkov, ki posnemajo okus mesa. Ti izdelki lahko zavedejo oziroma prevarajo marsikaterega vsejedca. Zanimalo nas je, ali študentje ločijo med izvori narezkov (mesni, vegetarijanski, veganski) ter katera vrsta narezka jim je bolj všečna po okusu in videzu. Pri ločevanju izvora narezkov so se študentje zmotili le pri enem od petih izdelkov (vegetarijanskem izdelku). Rezultati senzorične analize so pokazali, da so študentje vse vzorce z izjemo veganskega dimljenega, pozitivno sprejeli. Trenutna študija je tako pokazala, da bi lahko nadomestki mesa predstavljali učinkovit način za zmanjšanje porabe mesa, ne da bi pri tem preveč ogrozili senzorično kakovost.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Biografije avtorja

  • Barbara Janžič, Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede

    Pivola, Hoče, Slovenija.

  • Vesna Bukovac, Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede

    Pivola, Hoče, Slovenija.

  • Marjan Skalicky, Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede

    Pivola, Hoče, Slovenija.

  • Tadeja Kraner-Šumenjak, Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede

    Pivola, Hoče, Slovenija.

Objavljeno

01.12.2021

Številka

Rubrika

Articles

Kako citirati

Janžič, B., Bukovac, V., Skalicky, M., & Kraner-Šumenjak, T. (2021). Perceptions of a Vegetarian Diet Among Students. Agricultura Scientia, 18(1-2), 17-22. https://doi.org/10.18690/agricultura.18.1-2.17-22.2021