Varstvo avtorske pravice v novejši slovenski sodni praksi

  • Špelca Mežnar Mednarodna fakulteta za družbene in poslovne študije, Mariborska cesta 7, 3000 Celje
  • Maja Ovčak Kos Vrhovno sodišče Republike Slovenije, Tavčarjeva 9, 1000 Ljubljana
Keywords: avtorsko pravo, avtorska pravica, sodna praksa

Abstract

Avtorici prikažeta razvoj sodne prakse s področja avtorskega prava v zadnjih desetih letih. Analiza sodne prakse pokaže, da je ključna predpostavka, ki odločilno vpliva na presojo pravnega standarda avtorskega dela, individualnost. Uveljavljeno je stališče, da manjši kot je manevrski prostor možne ustvarjenosti, večji mora biti vložek, ki je potreben za izpolnitev kriterijev iz 5. člena ZASP. Na področju vsebinskih omejitev avtorske pravice je sodna praksa razvila ustrezna, konkretna in domišljena merila, ki kažejo razumevanje za občutljivo vlogo ravnotežja med avtorsko pravico in pravicami tretjih. Čeprav je področje prenosa avtorskih pravic izredno pomembno za učinkovito izkoriščanje avtorskih del, pa je primerov s tega področja v sodni praksi relativno malo.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Mežnar, Š. (2005) Avtorsko kolizijsko pravo (Ljubljana: Cankarjeva založba).

Ovčak Kos, M. (2015) Pogodbena svoboda v avtorskem pravu (Ljubljana: GV Založba).

Trampuž, M., Zupančič, A. & Oman, B. (1997) Zakon o avtorski in sorodnih pravicah s komentarjem (Ljubljana: Gospodarski vestnik).

Zobec, J. (2011) Praktična konkordanca v ustavnosodni presoji, Dignitas, 49–45, pp.32–54.

Published
2015-06-15
How to Cite
Mežnar Špelca, & Kos M. O. (2015). Varstvo avtorske pravice v novejši slovenski sodni praksi. LeXonomica, 7(1), 85-101. Retrieved from https://journals.um.si/index.php/lexonomica/article/view/21
Section
Articles