Termodinamika nanodelcev

Ključne besede: termodinamika majhnih sistemov, osnove nanotermodinamike

Povzetek

V prispevku so opisane osnove termodinamičnih preračunov pri obravnavanju nanodelcev. Termodinamika na nivoju nanodelcev se razlikuje od klasične zaradi večjega števila površinskih atomov s površinsko energijo. Ta prispevek površinske energije spremeni mehanizme taljenja, rasti zrn, itd. v primerjavi s sistemi z manjšim deležem površinskih atomov. Ta preračun se lahko uporabi kot začetna točka preračuna pri procesih za sintezo nanodelcev. V našem dosedanjem raziskovalnem delu smo ustvarili nanodelce s procesom, imenovanim ultrazvočna razpršilna piroliza. To je večstranski proces, s katerim je možno proizvesti nanodelce iz več različnih materialov, kot je zlato, srebro, titanov dioksid, nikelj, itn.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Biografije avtorja

Peter Majerič, Faculty of Mechanical Engineering Maribor, Smetanova ulica 17, 2000 Maribor, Slovenia

Maribor, Slovenia. E-mail: peter.majeric@um.si

Rebeka Rudolf, Faculty of Mechanical Engineering Maribor, Smetanova ulica 17, 2000 Maribor, Slovenia; Zlatarna Celje d.d., Kersnikova 19, 3000 Celje, Slovenia.

Maribor, Celje, Slovenia. E-mail: rebeka.rudolf@um.si

Ivan Anžel , Faculty of Mechanical Engineering Maribor, Smetanova ulica 17, 2000 Maribor, Slovenia.

Maribor, Slovenia. E-mail: ivan.anzel@um.si

Objavljeno
2022-06-07
Kako citirati
Majerič P., Rudolf R., & Anžel I. (2022). Termodinamika nanodelcev. Anali PAZU, 4(1), 28-33. https://doi.org/10.18690/analipazu.4.1.28-33.2014
Rubrike
Prispevki