Temperatura in odmerek pektinaz kot regulatorja hitrosti bistrenja jabolčnega soka

Ključne besede: sok, temperature, pektinaze, bistrenje

Povzetek

V letu 2009 smo na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede UM ugotavljali vpliv kombinacije temperature in odmerka pektinaz na hitrost bistrenja jabolčnega soka sorte 'Topaz'. Obravnavanja v poskusu predstavljajo kombinacije različnih odmerkov pektinaz tipa Pektinez XXL (0,1 ml/l in 0,05 ml/l) ter temperature v času bistrenja (7 °C, 12 °C in 20 °C). Meritve motnosti soka so bile izvajane v 30 min intervalih s pričetkom neposredno po stiskanju in zaključkom 1020 min po stiskanju jabolk. Teko celotnega izvajanja poskusa so rezultati  pokazali zanemarljiv vpliv temperature na hitrost bistrenja soka. Kot odločilni dejavnik za hitrost bistrenja se je potrdil dodatek pektinaz, ki je signifikantno pospešil bistrenje soka, ne glede na velikost odmerka pektinaz.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Biografija avtorja

Tatjana Unuk, Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, Katedra za sadjarstvo in predelavo sadja, Maribor, Slovenija.

Maribor, Slovenija. E-mail: tatjana.unuk@uni-mb.si

Objavljeno
2022-05-17
Kako citirati
Unuk T. (2022). Temperatura in odmerek pektinaz kot regulatorja hitrosti bistrenja jabolčnega soka. Anali PAZU, 2(1), 15-19. https://doi.org/10.18690/analipazu.2.1.15-19.2012
Rubrike
Prispevki