Okolju prijazni leseni lamelirani lepljenci

Ključne besede: lepljenje, les, melamin-urea-formaldehidno lepilo, utekočinjen les, termična modifikacija

Povzetek

V prispevku so predstavljeni rezultati raziskave o lameliranih lepljencih, ki so bili izdelani iz termično modificirane smrekovine in zlepljeni z lepilnimi mešanicami, ki so vsebovale različne deleže utekočinjenega lesa. S proučevanjem trdnostnih lastnosti lepilnih spojev je bilo ugotovljeno, da je iz termično modificirane smrekovine in lepila, ki je vsebovalo del utekočinjenega lesa, možno izdelati lamelirane lepljence, ki so primerni za izdelavo stavbnega pohištva. Zahteve so izpolnjevali lepljenci, ki so bili lepljeni z lepilno mešanico iz 25 % utekočinjenega lesa in 75 % klasičnega melamin-urea-formaldehidnega lepila. Ker je bil del lepilne mešanice izdelan na osnovi obnovljivega naravnega vira – lesa, je ta rezultat z ekološkega vidika obetaven za nadaljnja raziskovanja. Okolju prijazni so lepljenci tudi zato, ker niso bili kemijsko tretirani. Odpornost proti biotskim ter abiotskim dejavnikom jim je bila izboljšana zgolj s termično modifikacijo lesa.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Biografija avtorja

Milan Šernek, Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za lesarstvo / Rožna dolina C. VIII/34, 1000 Ljubljana, Slovenija.

Ljubljana, Slovenija. E-mail: milan.sernek@bf.uni-lj.si

Objavljeno
2022-05-08
Kako citirati
Šernek M. (2022). Okolju prijazni leseni lamelirani lepljenci. Anali PAZU, 1(1), 84-87. https://doi.org/10.18690/analipazu.1.1.84-87.2011
Rubrike
Prispevki