Historical overview of breastfeeding in Slovenia

Dojenje skozi zgodovino v Sloveniji

  • Dušanka Mičetić Turk Univerza v Mariboru, Medicinska fakulteta
  • Eva Turk Univerza v Mariboru, Medicinska fakulteta
  • Maja Šikić Pogačar Univerza v Mariboru, Medicinska fakulteta
Ključne besede: dojenje, zgodovinski pregled, Slovenija

Povzetek

Dojenje je optimalna prehrana, ki omogoča zdravo rast in razvoj dojenčkov. Obstajajo številni kazalniki, ki govorijo o pozitivnem vplivu dojenja na zdravje otrok, kot tudi pozneje v življenju. Čeprav je dojenje zelo priporočljivo s strani Evropskega Združenja za pediatrično gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano (ESPGHAN), Ameriške Akademije za pediatrijo (AAP), Svetovne Zdravstvene Organizacije (SZO), Sklada Združenih narodov za otroke (UNICEF) in številnih drugih, ni vedno izvedljivo, primerno ali ustrezno (npr. pri nekaterih presnovnih motnjah). Materino mleko je bilo in je še vedno najboljša hrana za skoraj vse dojenčke. Skozi zgodovino so dojilje bile najvarnejša in najpogostejša alternativa za materino mleko pred izumom steklenic, dudic ter mlečnih pripravkov za dojenčke. Čeprav so starši odgovorni za izbiro dojiti ali ne, je vloga zdravstvenih delavcev, vključno s pediatri, spodbujanje in podpiranje dojenja. V članku je podan zgodovinski pregled dojenja v Sloveniji ter predstavljen opis socio-ekonomskih razmer v preteklosti.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Biografije avtorja

Dušanka Mičetić Turk, Univerza v Mariboru, Medicinska fakulteta

Prof. dr., dr. med., Maribor, Slovenija. E–pošta: dusanka.turk13@gmail.com

Eva Turk, Univerza v Mariboru, Medicinska fakulteta

Maribor, Slovenija.

Maja Šikić Pogačar, Univerza v Mariboru, Medicinska fakulteta

Maribor, Slovenija.

Objavljeno
2021-11-29
Kako citirati
Mičetić Turk D., Turk E., & Šikić Pogačar M. (2021). Historical overview of breastfeeding in Slovenia. Acta Medico-Biotechnica, 10(2), 18-24. https://doi.org/10.18690/actabiomed.150
Rubrike
Articles