Ekološka učinkovitost proizvodnje in ekološki odtis ekološkega kmetijstva

  • Matjaž Turinek Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede; Hoče, Slovenija.
  • Maja Turinek Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede; Hoče, Slovenija.
  • Silva Grobelnik Mlakar Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede; Hoče, Slovenija.
  • Franc Bavec Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede; Hoče, Slovenija.
  • Martina Bavec Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede; Hoče, Slovenija. https://orcid.org/0000-0003-3271-1926
Ključne besede: ekološko kmetijstvo, biodinamično kmetijstvo, ekološki odtis, primerjava kmetijskih sistemov

Povzetek

Zaradi naraščajočih cen energije in podnebnih sprememb se je okrepilo iskanje alternativnih sistemov kmetovanja, pri katerih bi bila poraba energije na enoto manjša. Dolgoročni poljski poskus, ki se je začel leta 2007 na Univerzi v Mariboru, se osredotoča na kakovost hrane in ekološki odtis konvencionalnih (CON), integriranih (INT), ekoloških (ORG) in biodinamičnih (BD) sistemov kmetovanja. Pridobljeni podatki so bili ovrednoteni in interpretirani s pomočjo orodja SPIonExcel. Rezultati iz prvega leta kažejo boljšo okoljsko učinkovitost obeh sistemov, ORG in BD, pri pridelavi pšenice (Triticum aestivum L.) in pire (Triticum spelta L.), predvsem zaradi neuporabe zunanjih sintetičnih proizvodnih dejavnikov. Ko v enačbo dodamo še pridelek, se sistema ORG in BD izkažeta tudi za učinkovitejša na enoto površine. Tako predstavljata sistema kmetovanja ORG in BD izvedljivo alternativo za zmanjšanje vpliva kmetijstva na podnebne spremembe, hkrati pa zagotavljata bolj trajnostno prehransko varnost.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Biografije avtorja

Matjaž Turinek, Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede; Hoče, Slovenija.

E-naslov: matjaz.turinek@uni-mb.si

Maja Turinek, Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede; Hoče, Slovenija.

E-naslov: maja.turinek@uni-mb.si

Silva Grobelnik Mlakar, Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede; Hoče, Slovenija.

E-naslov: silva.grobelnik-mlakar@uni-mb.si

Franc Bavec, Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede; Hoče, Slovenija.

E-naslov: franci.bavec@uni-mb.si

Martina Bavec , Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede; Hoče, Slovenija.

E-naslov: martina.bavec@uni-mb.si

Literatura

Avery, A. 2007: Organic abundance report: fatally flawed. Renewable Agriculture and Food Systems, 22(4), p. 321-323. https://doi.org/10.1017/S1742170507002189

Badgley, C. et al 2007: Organic Agriculture and the Global Food Supply. Renewable Agriculture and Food Systems, 22(02), p. 86-108. https://doi.org/10.1017/S1742170507001640

Chen, G. et al 2009: Exergetic assessment for ecological economic system: Chinese agriculture. Ecological Modelling, 220(3), p. 397-410.

Curran, M. 2008: Life-Cycle Assessment. In: Encyclopedia of Ecology. Oxford, Aca-demic Press, p. 2168-2174. https://doi.org/10.1016/B978-008045405-4.00629-7

Demeter International e.V. 2009: Production Standards for the use of Demeter, Biodynamic and related trademarks. Available at: http://demeter.net/standards/st_production_e09.pdf.

EC 834/2007, 2007: Council Regulation (EC) No. 834/2007 of 28 June 2007 on organic production and labelling of organic products and repealing Regulation (EEC) No. 2092/91. Available at: http://eur-ex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2007:189:0001:0023:EN:PDF (February 2, 2009).

Goodchild, P. 2007: Peak Oil And Famine: Four Billion Deaths. Available at: http://www.countercurrents.org/goodchild291007.htm (Accessed September 20, 2009).

Haberl, H., Erb, K., Krausmann, F. 2001: How to calculate and interpret ecological footprints for long periods of time: the case of Austria 1926-1995. Ecological Economics, 38(1), p. 25-45.

Hoshmand, A. R. 2006: Design of Experiments for Agriculture and the Natural Sciences Second Edition 2nd ed.. Chapman & Hall/CRC. https://doi.org/10.1201/9781315276021

Krotscheck, C., Narodoslawsky, M. 1996: The Sustainable Process Index a new di-mension in ecological evaluation. Ecological Engineering, 6(4), p. 241-258.

Lenzen, M., Murray, S. A. 2001: A modified ecological footprint method and its application to Australia. Ecological Economics, 37(2), p. 229-255.

MKGP, 2004. Pravilnik o integrirani pridelavi poljščin. Available at: http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200410&stevilka=438 (Accessed February 2, 2009).

MKGP, 2002: Pravilnik o integrirani pridelavi zelenjave. Available at: http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200263&stevilka=3051.

MKGP, 2008: Zakon o kmetijstvu. Available at: http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200845&stevilka=1978 [Accessed September 20, 2009].

Narodoslawsky, M., Krotscheck, C. 1995: The sustainable process index (SPI): evaluating processes according to environmental compatibility. Journal of Hazardous Materials, 41(2-3), p. 383-397.

Sandholzer, D., Narodoslawsky, M. 2007: SPIonExcel-Fast and easy calculation of the Sustainable Process Index via computer. Resources, Conservation and Recycling, 50(2), p. 130-142.

UNEP, 1992: Rio Declaration on Environment and Development. Available at: http://www.unep.org/Documents.Multilingual/Default.asp?documentID=78&articleID=1163.

UNPP, 2008: World Population Prospects: The 2008 Revision Population Database. Available at: http://esa.un.org/unpp/.

Veleva, V. et al 2001: Indicators of sustainable production. Journal of Cleaner Production, 9(5), p. 447-452. https://doi.org/10.1016/S0959-6526(01)00010-5

Veleva, V., Bailey, J., Jurczyk, N. 2001: Using Sustainable Production Indicators to Measure Progress in ISO 14001, EHS System and EPA Achievement Track. Corporate Environmental Strategy, 8(4), p. 326-338.

Wackernagel, M., Rees, W.E. 1996: Our écological footprint, New Society Publishers.

WCED, 1987: Our Common Future, Oxford Paperbacks.

Van der Werf, H.M. et al. 2007: Environmental impacts of farm scenarios according to five assessment methods. Agriculture, Ecosystems & Environment, 118(1-4), p. 327-338. https://doi.org/10.1016/j.agee.2006.06.005

Willer, H. et al. 2009: The European Market for Organic Food and Drink. Available at: http://orgprints.org/15482/ (Accessed September 20, 2009).

Objavljeno
2010-12-31
Kako citirati
Turinek M., Turinek M., Grobelnik Mlakar S., Bavec F., & Bavec M. (2010). Ekološka učinkovitost proizvodnje in ekološki odtis ekološkega kmetijstva. Revija Za Geografijo, 5(2), 129-139. https://doi.org/10.18690/rg.5.2.4034
Rubrike
Članki