Zelenjavna revolucija in trajnostni razvoj podeželja: študija primera

  • Nizamuddin Khan Department of Geography, Aligarh Muslim University
  • Mohammed Sadiq Salman Department of Geography, Aligarh Muslim University
  • Anisur Rehman Department of Geography, Aligarh Muslim University
Ključne besede: zelenjavna revolucija, obrobnost, majhni kmetje, trajnostni razvoj

Povzetek

Indijsko kmetijstvo je trenutno na kritični točki. Liberalizacija kmetijske trgovine, naraščajoča urbanizacija in drobljenje zemljišč so privedli do komercializacije indijskega kmetijstva. V današnjem scenariju so se kmetje za svoj obstoj prisiljeni obrniti k bolj dobičkonosnim pridelkom. Indija ima veliko prebivalstva in raznolike agroklimatske pogoje, ki spodbujajo rast različnih vrst zelenjave v državi. Zelenjavna revolucija, v zadnjih desetletjih, je bila žarek upanja za brezposebne, majhne in obrobne kmete. To je postala nova dimenzija razvoja v korist revnih podeželskih množic. Naša študija je bila opravljena v okrožju Bulandshahr, ki leži na Indo-gangetski ravnici. To območje ne samo da ima rodovitno zemljo, ampak ima tudi učinkovito infrastrukturo za podporo pridelavi zelenjave. Predstavljena študija se osredotoča na vlogo pridelave zelenjave pri trajnostnem razvoju podeželja. Študija je razkrila, da je obravnavano območje v zadnjih desetletjih zaznalo alarmantno rast pridelave zelenjave. Nujno potrebna je učinkovita mreža trženja zelenjave z integracijo podeželskih trgov na osnovni ravni za trajnostno, ekonomsko izvedljivo in družbeno sprejemljivo načrtovanje diverzifikacije kmetijstva z dodano vrednostjo pridelkov, kot je zelenjava, tako na študijskem območju kot na nacionalni ravni države.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Biografije avtorja

Nizamuddin Khan, Department of Geography, Aligarh Muslim University

Aligarh, Indija. E-pošta: nizamuddin_khan@rediffmail.com.

Mohammed Sadiq Salman, Department of Geography, Aligarh Muslim University

Aligarh, Indija. E-pošta: msadiqsalman@gmail.com.

Anisur Rehman, Department of Geography, Aligarh Muslim University

Aligarh, Indija. E-pošta: anisgeography@gmail.com.

Literatura

Timmer C.P., W.P. Falcon, and S.R. Pearson, 1983: Food Policy Analysis. Baltimore: Johns Hopkins University Press for the World Bank.

Ali, 2000: Dynamics of vegetables in Asia: a synthesis. In: M. Ali (ed.). Dynamics of vegetable production, distribution and consumption in Asia. Asian Vegetable Research and Development Center. AVRDC publication no. 00-498, pp 1-29

Rao, S., C.S. Yajnik, A. Kanade, C.H.D. Fall, B.M. Margetts, A.A. Jackson, R. Shier, S. Joshi, S. Rege, H. Lubree, and B. Desai, 2001: Intake of micronutrient-rich foods in rural Indian mothers associated with the size of their babies at birth: pune maternal nutrition study. J. Nit. 131: pp 1217-1224

Jaffee S. 2003: From challenge to opportunity: transforming Kenya’s fresh vegetable trade in the context of emerging food safety and other standards. Agriculture & Rural Development Discussion Paper No. 2, World Bank, Washington, DC.

Objavljeno
2009-06-30
Kako citirati
Khan N., Sadiq Salman M., & Rehman A. (2009). Zelenjavna revolucija in trajnostni razvoj podeželja: študija primera. Revija Za Geografijo, 4(1), 177-188. https://doi.org/10.18690/rg.4.1.3160
Rubrike
Članki