Spremembe rabe tal po mezoregijah v Sloveniji v obdobju 2000 - 2022
Povzetek
V clanku so prikazane spremembe rabe tal po mezoregijah v Sloveniji. Analizirane so spremembe po enajstih kategorijah rabe tal: njive in vrtovi, vinogradi, sadovnjaki, ostali trajni nasadi, travniki, zemljisca v zarascanju, mesana raba zemljisc, gozd, pozidane in sorodne povrsine, ostale povrsine, vodne povrsine. Obravnavane so tudi smeri spremembe rabe tal s posebnim ozirom na spremembe obdelovalnih povrsin v neobdelovalne in obratno. Na osnovi tega so izracunani koeficienti ekstenzifikacije. Posebej so analizirane spremembe rabe tal na obmocjih, ki so strateskega pomena za kmetijstvo in pridelavo hrane.
Prenosi
Literatura
Medmrežje 1: https://rkg.gov,si/vstop/ (10.1.2022)
OECD, 2020: Towards Sustainable Land Use: Aligning Biodiversity, Climate and Food Policies. OECD Publishing, Paris.
Perko in sod. 1998: Slovenija: pokrajine in ljudje. Mladinska knjiga, Ljubljana.
Perpar, A., Kovačič, M. 2006: Prostorski vidiki razvoja kmetij. Dela, 25. Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani, Ljubljana. http://dx.doi.org/10.4312/dela.25.61-71
Uredba o območjih za kmetijstvo in pridelavo hrane, ki so strateškega pomena za Republiko Slovenijo 2016: Uradni list 71, 15, 11.
Žiberna, I. 2013: Spreminjanje rabe tal v Sloveniji v obdobju 2000-2012 in prehranska varnost. Revija za geografijo, 8.
Žiberna, I. 2018: Land use changes in relation to selected physical geographical features from the viewpoint of marginalization: the case of Svečinske Gorice, Slovenia. http://dx.doi.org/10.1007/978-3-319-59002-8_3
Nature, tourism and ethnicity as drivers of (de)marginalization: insights to marginality from perspective of sustainability and development, (Perspectives on geographical marginality, 3). Springer Cham.
Žiberna, I., Konečnik Kotnik, E. 2020: Spremembe rabe tal v Sloveniji med letoma 2000 in 2020. Geografija v šoli, 28 (3). https://doi.org/10.59132/geo/2020/3/6-17
Copyright (c) 2022 Igor Žiberna, Danijel Ivajnšič
To delo je licencirano pod Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 mednarodno licenco.