Demografske značilnosti prebivalstva slovenskih mest v prvem desetletju 21. stoletja

  • Stanko Kelc Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije, Oddelek za geografijo; Koper, Slovenija.
Ključne besede: slovenska mesta, demografija

Povzetek

Z analizo razpoložljivih statističnih podatkov smo ugotavljali sedanje demografske značilnosti prebivalstva slovenskih mest in njihove nedavne spremembe. Po statistični opredelitvi mest predstavlja delež mestnega prebivalstva v Sloveniji polovico celotnega prebivalstva. Število prebivalcev v slovenskih mestih na splošno upada ali stagnira, koeficient moškosti je v zadnjem desetletju naraščal, vendar ne veliko bolj kot v Sloveniji na splošno, tudi staranje prebivalstva je bilo v mestih nekoliko hitrejše in njihov indeks staranja je precej višji od slovenskega povprečja. V mestnih območjih je bil v primerjavi s slovenskim povprečjem tudi precej večji delež priseljenih iz tujine, medtem ko so bile zaposlene in brezposelne osebe razmeroma enakomerno razporejene med mestnimi in drugimi območji. Stopnja izobrazbe je bila precej nad državnim povprečjem. Primerjali smo tudi podatke o naravnem prirastu, ki so pokazali, da so mestna območja leta 2002 doživela zmanjšanje, ki je bilo pod državnim povprečjem, leta 2011 pa povečanje, ki je bilo prav tako nižje kot v Sloveniji na splošno.

 

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Biografija avtorja

Stanko Kelc, Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije, Oddelek za geografijo; Koper, Slovenija.

E-naslov: stanko.pelc@fhs.upr.si

Literatura

Dolenc, D. 2000: Prostorska mobilnost prebivalstva. V: Gabrovec, M., Orožen-Adamič, M.: Ljubljana: geografija mesta. Ljubljana.

Jakoš, A. 1993: Demografske spremembe in mesta v Sloveniji. Urbani izziv 5-23/25. Ljubljana.

Pak, M. 1994: Bevölkerungsentwicklung und –struktur. V: Leib, J. and Pak, M.: Marburg - Maribor: Geographische Beiträge über die Partnerstädte in Deutschland und Slowenien. Marburg.

Pavlin, B. 2003: Mestna naselja v Republiki Sloveniji, 2003 = Urban settlements in the Republic of Slovenia, 2003. Ljubljana.

Počkaj Horvat, D. 1997: Demografske značilnosti Maribora in njegova notranja členitev. Geografski vestnik 69. Ljubljana.

Rebernik, D. 2000: Prebivalstveni razvoj po letu 1945. V: Gabrovec, M., Orožen-Adamič, M.: Ljubljana: geografija mesta. Ljubljana.

Rebernik, D. 2005: Urbanization trends and processes of population change in the Ljubljana urban region in the 1990s. Geographia Polonica 78-1. Warszawa.

Rebernik, D. 2010: Demographic characteristics and processes in Ljubljana. V: Dabović T. et al.: Challenges of spatial development of Ljubljana and Belgrade. Ljubljana.

Vrišer, I. 1974: Populacijski razvoj slovenskih mest. Separat, Univerza v Ljubljani Filozofska fakulteta. Ljubljana.

Objavljeno
2012-12-31
Kako citirati
Kelc S. (2012). Demografske značilnosti prebivalstva slovenskih mest v prvem desetletju 21. stoletja. Revija Za Geografijo, 7(2), 7-24. https://doi.org/10.18690/rg.7.2.3866
Rubrike
Članki