Attitude of patients with schizophrenia towards antipsychotic therapy

Odnos pacientov s shizofrenijo do antipsihotične terapije

  • Blanka Kores Plesničar Psihiatrična klinika Ljubljana
  • Martin Gselman Univerza v Mariboru, Medicinska fakulteta
  • Simon Rajh Univerza v Mariboru, Medicinska fakulteta
  • Bojan Zalar Psihiatrična klinika Ljubljana ; Univerza v Mariboru, Medicinska fakulteta
Ključne besede: shizofrenija, lestvica Odnos do zdravil–30, lestvica Globalna ocena funkcioniranja, subjektivni odgovor, sodelovanje v zdravljenju, antipsihotiki

Povzetek

Odnos pacientov s shizofrenijo do antipsihotične terapije

Namen: Zdravnikom vseh medicinskih strok, predvsem v psihiatrični, je dobro znano, da pacienti ne jemljejo zdravil na način, kot so jim bila  predpisana. Pri shizofreniji, ki je večinoma kronična bolezen, ima sodelovanje v zdravljenju velik pomen v doseganju in vzdrževanju klinične  remisije. Odnos do zdravil lahko napove sodelovanje v zdravljenju in je prepoznan kot napovedni dejavnik v zdravljenju shizofrenije.

Metode: V našo observacijsko raziskavo je bilo vključenih 55 pacientov s shizofrenijo ali shizoafektivno motnjo po kriterijih Mednarodne  klasifikacije bolezni 10, ki so prejemali peroralne antipsihotike (N=25) ali depo (v obliki mesečnih injekcij) antipsihotike (N=30). Za primerjavo subjektivnega odnosa do zdravil med obema skupinama je bila uporabljena lestvica Odnos do zdravil–30 (Drug Attitude Inventory–30 oz.  DAI–30). Socialno, zaposlitveno in medosebno funkcioniranje pacientov je bilo primerjano s pomočjo lestvice Globalna ocena funkcioniranja  (Global Assessment of Functioning – GAF).

Rezultati: Med pacienti, ki so prejemali peroralne antipsihotike in tistimi, ki so prejemali  antipsihotike v depo obliki, ni bilo statistično pomembnih razlik glede celokupnega števila točk na DAI–30 (p=0.146). Globalni odnos do zdravil je bil v obeh skupinah pozitiven. Med obema skupinama ni bilo statistično pomembne povezave med celokupnim številom točk na DAI–30 in  vsakodnevnim funkcioniranjem (p=0.299). S faktorsko analizo smo dobili pozitivni in negativni faktor odnosa do zdravil.

Zaključek: Ocena odnosa do zdravil je pomemben dejavnik v oceni sodelovanja v zdravljenju pacientov s shizofrenijo. Boljše razumevanje  pacientovega sprejemanja zdravljenja in njegovega subjektivnega odgovora je potrebno zato, da lahko celoviteje obravnavamo terapevtske  komponente, ki so pomembne pri posameznikih s shizofrenijo.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Biografije avtorja

Blanka Kores Plesničar, Psihiatrična klinika Ljubljana

Ljubljana, Slovenija. E–pošta: blanka.kores@psih–klinika.si

Martin Gselman, Univerza v Mariboru, Medicinska fakulteta

Maribor, Slovenija.

Simon Rajh, Univerza v Mariboru, Medicinska fakulteta

Maribor, Slovenija.

Objavljeno
2021-11-23
Kako citirati
Kores Plesničar B., Gselman M., Rajh S., & Zalar B. (2021). Attitude of patients with schizophrenia towards antipsychotic therapy. Acta Medico-Biotechnica, 3(2), 35-42. https://doi.org/10.18690/actabiomed.39
Rubrike
Articles