Anatomical variations of the cystic artery: comparison of corrosion liver casts and laparoscopic cholecystectomies

Anatomske variacije cistične arterije: primerjava korozivnih jetrnih preparatov z laparoskopskimi holecistektomijami

  • Vilijem Haris Topčič Kirurški sanatorij Rožna dolina
  • Boštjan Mlakar Univerza v Mariboru, Medicinska fakulteta
Ključne besede: cistična arterija, variacije, laparoskopska holecistektomija, korozivni jetrni preparati, holelitiaza

Povzetek

Anatomske variacije cistične arterije: primerjava korozivnih jetrnih preparatov z laparoskopskimi holecistektomijami

Namen: Natančno poznavanje izvora cistične arterije je pri izvajanju varne laparoskopske holecistektomije za kirurga temeljnega pomena.  Klasifikacija izvora cistične arterije je tema številnih člankov, ki skušajo različne anatomske variacije razdeliti s pomočjo informacij,  pridobljenih s številnimi laparoskopskimi holecistektomijami. Namen te študije je ugotoviti točnost in uporabno vrednost podatkov,  objavljenih v člankih, ki se pri klasifikaciji anatomskih variacij cistične arterije opirajo zgolj na rezultate, pridobljene z laparoskopskimi metodami.

Metode: Arterijsko preskrbo žolčnika smo preučevali pri 220 bolnikih, pri katerih je bila napravljena laparoskopska holecistektomija. Rezultate smo primerjali z našo starejšo študijo na 81 kadaverskih jetrih. Rezultate smo nato primerjali še z rezultati študij drugih avtorjev.

Rezultati: Pri študiji smo odkrili mnogo anatomskih variacij. Le-te smo razvrstili v tri skupine: tip "Calotovega trikotnika", tip "izven Calotovega  trikotnika" in sestavljen tip. Nekateri rezultati, pridobljeni v študiji, so bili primerljivi z rezultati drugih, podobnih študij, drugi rezultati pa so se bistveno razlikovali.

Zaključek: Menimo, da je sama laparaskopska kirurgija kot takšna neprimerna metoda za določanje anatomskega izvora cistične arterije.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Biografije avtorja

Vilijem Haris Topčič, Kirurški sanatorij Rožna dolina

dr. med., Ljubljana, Slovenia. E-pošta: viljem.t@gmail.com

Boštjan Mlakar, Univerza v Mariboru, Medicinska fakulteta

Maribor, Slovenija. 

Objavljeno
2021-11-23
Kako citirati
Haris Topčič V., & Mlakar B. (2021). Anatomical variations of the cystic artery: comparison of corrosion liver casts and laparoscopic cholecystectomies. Acta Medico-Biotechnica, 3(2), 29-34. https://doi.org/10.18690/actabiomed.38
Rubrike
Articles