Adinatonske frazeme govora Rožaja (Crna Gora) sa semantikom ‘nikad’ i ‘nigdje’ - Mujević, Dženisa (Slavia Centralis, 2026)
V članku je predstavljena analiza adinatonskih frazemov govora kraja Rožaje (v Črni gori) s pomenom ‘nikoli’ in ‘nikjer’, s poudarkom na načinu oblikovanja in delovanja adinatona kot mehanizma v semantičnih transpozicijah. Cilj raziskave je preučiti produktivnost adinatonskega mehanizma pri navedenih pomenih ter ugotoviti motivacijsko osnovo adinatonskih konstrukcij. Korpus sestavlja 20 izbranih frazemov, saj zaradi omejenega obsega ni bilo mogoče podrobno analizirati vseh zabeleženih frazemov. Delo lahko prispeva k natančnejši teoretični opredelitvi adinatona in k boljšemu vpogledu v motivacijske osnove adinatonskih konstrukcij.
Keywords: nikoli; nikjer; adinaton; ekspresivnost; frazem; Rožaje