Slovenski program Voice of America v sedemdesetih letih med proračunskimi rezi, Kongresom in jezikovno vitalnostjo diaspore: »Ko je Glas Amerike utihnil v slovenščini« - Hazemali, David; Klemenčič, Matjaž (Slavia Centralis, 2026)
Prispevek analizira ukinitev in obnovitev slovenskih oddaj Glasa Amerike (Voice of America, VOA) v letih 1974–1976 kot primer, v katerem se administrativna odločitev preobrazi v širše vprašanje javne navzočnosti »malega jezika«. Februarja 1975 je Informacijska agencija Združenih držav (USIA) iz proračunskih razlogov ukinila dnevno polurno oddajo v slovenščini – edini jezikovni program, ki je bil takrat v celoti ukinjen. Ukinitev je mobilizirala slovensko-ameriško skupnost, ki je prek bratskih podpornih oganizacij, tiska in političnih povezav oblikovala protest. Ključno vlogo so odigrali nekdanji senator slovenskih korenin Frank J. Lausche, politični emigrant dr. Ciril Žebot, profesor na Univerzi Georgetown, in urednik slovenskih oddaj na VOA Konrad Peter Mejač. Zakonodajna akcija v ameriškem kongresu je aprila 1976 pripeljala do sprejetja zakona, ki je obvezal obnovitev oddaj ter predstavljal prvi ameriški zakon z izrecnim določilom o Sloveniji. Primer osvetljuje dinamiko med zvezno administracijo, kongresnim nadzorom in slovensko-ameriško skupnostjo pri ohranjanju »malih jezikov« v institucionalnih okvirih velikih držav.
Keywords: Voice of America/Glas Amerike; slovenski program; slovensko-ameriška skupnost; hladna vojna; javna diplomacija