Jezikovni vidiki prevajanja, lokalizacije in transkreacije oglaševalskih sloganov iz slovenščine v srbščino: študija primera z magistrskimi študenti prevajalstva - Kučiš, Vlasta; Prodanović Stankić, Diana (Slavia Centralis, 2026)
V prispevku obravnavamo pomen in značilnosti lokalizacije in transkreacije pri prevajanju oglaševalskih sloganov iz slovenščine v srbščino na primeru prevodnih rešitev študentov prevajalstva Filozofske fakultete v Novem Sadu. Na podlagi analize prevodov ugotavljamo, da študenti izkazujejo ustrezne jezikovne kompetence, vendar ne razlikujejo med strategijami prevajanja, lokalizacije in transkreacije. Študija primera razkriva potrebo po večjem pedagoškem poudarku na pragmatičnih in semiotičnih funkcijah oglaševalskega jezika ter pomenu kulturne posebnosti in ustvarjalnosti pri prevodu oglaševalskih sloganov. Rezultati raziskave kažejo potrebo po translatološki in strokovni razpravi o mejah in stičiščih prevajanja, lokalizacije in transkreacije v globalni, večjezični in tržno usmerjeni družbi.
Keywords: prevajanje; transkreacija; oglaševalski slogani; slovenščina; srbščina