Obravnava števnika v slovnicah od Bohoriča do Šmigoca - Kočnik, Neža (Slavia Centralis, 2026)
Prispevek predstavlja obravnavo števnika v slovnicah slovenskega jezika od Bohoriča do Šmigoca. Tako so poleg Bohoričevih Zimskih uric (1584) in Šmigočeve Theoretisch-praktische Windische Sprachlehre (1812) vključene še Pohlinova Kraynska Grammatika (1768), Gutsmanova Windiſche Sprachlehre (1711), Zagajškova Slovenska grammatika (1791), Kopitarjeva Grammatik der Slaviſchen Sprache (1809) in Vodnikova Piſmenoſt (1811). Primerjava vključuje morebitne (zunanje in medsebojne) vplive, pozicioniranje števnika v širšem slovničnem kontekstu in njegovo besednovrstno kategorizacijo, obseg in način obravnave, terminologijo, jezik ponazarjalnega gradiva ter ključne oblikoslovne in skladenjske ugotovitve posameznih slovničarjev.
Keywords: števnik; slovnica; slovničarstvo; slovenski jezik; oblikoslovje; skladnja