Slovenščina – učni jezik v visokem šolstvu - Skubic, Darija; Baloh, Barbara (Slavia Centralis, 2026)
V 21. stoletju je vse več posameznikov dvojezičnih ali večjezičnih, medtem ko angleščina ostaja lingua franca tako v evropskem kot neevropskem kontekstu. V prispevku so nas zanimala stališča študentk in študentov predšolske vzgoje in razrednega pouka na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani in Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem do slovenščine kot učnega jezika v visokem šolstvu. Po pregledu relevantne literature je bil za namen raziskave oblikovan anketni vprašalnik. Vseboval je 20 trditev, ocenjenih na petstopenjski Likertovi lestvici, izpolnilo pa ga je 154 študentk in študentov Pedagoških fakultet v Ljubljani in Kopru. Rezultati so pokazali pozitiven odnos do slovenščine kot učnega jezika v visokem šolstvu.
Keywords: predšolska vzgoja; razredni pouk; slovenščina; študenti; visoko šolstvo