Arhaične in inovativne značilnosti besednega reda v terskem in rezijanskem narečju slovenščine - Zuljan Kumar, Danila (Slavia Centralis, 2026)
Namen prispevka je dvojen: ugotoviti besednoredne značilnosti terskega in rezijanskega narečja slovenščine, ki jih lahko pripišemo vplivu stičnih romanskih jezikov, ter primerjati zaporedje pregibnih naslonk v naslonskem nizu v obeh jezikovnih sistemih. V sklopu prvega je obravnavan položaj ujemalnega pridevniškega prilastka v samostalniški besedni zvezi, izpostavljeni stavčni člen ter položaj naslonk v trdilnem in velelnem stavku. V sklopu drugega pa premik naslonskih oblik glagola biti v sedanjem in prihodnjem času proti začetku naslonskega niza oziroma njegova odsotnost, premik naslonke bi ter položaj neimenovalniških zaimenskih naslonk znotraj zložene glagolske oblike.
Keywords: narečna skladnja; besedni red; slovenščina; tersko narečje; rezijansko narečje; naslonske besede; jezikovni stik