Končnica mestnika ednine moškega in srednjega spola pridevniško-zaimenske sklanjatve v slovenskem knjižnem jeziku 16. stoletja - Jelovšek, Alenka (Slavia Centralis, 2026)
V prispevku je predstavljen obseg prevzemanja dajalniške končnice v mestniku ednine moškega in srednjega spola v pridevniško-zaimenski sklanjatvi v delih slovenskih protestantskih piscev 16. stoletja. Posebej je obravnavan tretjeosebni zaimek, ki se od ostalih razlikuje po svojih skladenjskih lastnostih. Glede na frekventnost nalike pri tretjeosebnem zaimku ter pri drugih zaimkih in pridevnikih se poskuša identificirati, ali je imelo pri uveljavitvi te oblikovne spremembe odločilno vlogo sintagmatsko ali paradigmatsko ujemanje.
Keywords: slovenski knjižni jezik 16. stoletja; mestnik; pridevniško-zaimenska sklanjatev; paradigmatsko in sintagmatsko ujemanje