Besede za izražanje razmerij v slovenščini - Žele, Andreja (Slavia Centralis, 2025)
Članek obravnava besede, ki izražajo in s tem tudi vzpostavljajo skladenjska razmerja. Te besede oz. besedne vrste so predlogi, vezniki in členki, ki pri nastajanju skladnje iz pomena v izraz vzpostavljajo skladenjska razmerja in jih na izrazni ravni tudi zastopajo in posredujejo. Prislovi so predstavljeni v prislovni povezovalni vlogi, tj. kot besede, ki razmerijsko in naklonsko povezujejo predloge, veznike in členke. Obravnava odpira tudi vprašanje, do katere mere so razmerijski pomeni skladenjski in do katere mere leksikalizirani.
Keywords: skladenjska razmerja; slovenščina; predlogi; vezniki; členki