Monolingualism vs. bilingualism: Formants as a personal identification of Slovenian and Italian vowels – absolute values versus ratios - Skubic, Darija; Ozbič, Martina (Slavia Centralis, 2025)
Formanti kot osebna identifikacija slovenskih in italijanskih samoglasnikov pri eno- in dvojezičnih govorcih – absolutne vrednosti proti razmerjem. Zaradi govorcev, ki se razlikujejo po starosti, spolu, čustvih, telesni konstituciji itn., so absolutne vrednosti formantov različne. Ob primerjanju razmerij med formanti lahko ugotovimo, da so vrednosti razmerij med formanti veliko bolj stabilne in primerljive kot absolutne vrednosti. V prispevku sva analizirali razmerja med formanti F1, F2 in F3 na podlagi objavljenih meritev formantov za slovenski in italijanski jezik ter ugotavljali, ali so razmerja konstantna ne glede na absolutno vrednost posameznih formantov. Primerjati sva želeli italijansko in slovensko formantno razmerje pri eno- in dvojezičnih govorcih. Rezultati so med drugim pokazali, da opisne statistične mere za naglašene samoglasnike pri italijansko-slovenskih enojezičnih govorcih kažejo zmanjšanje srednje vrednosti F2/F1 od prednjih proti zadnjim samoglasnikom, z minimalno vrednostjo količnika/razmerja pri osrednjih in zadnjih samoglasnikih.
Keywords: enojezični in večjezični govorci; formanti; slovenščina; italijanščina; razmerja med formanti; samoglasniki