Prizadevanje ženskih likov za ohranjanje nacionalne identitete v izbranih romanih sodobnih slovenskih pisateljic - Kraner, Tina (Slavia Centralis, 2023)
V članku se ukvarjam z značilnostmi ženskih likov v štirih izbranih romanih sodobnih slovenskih pisateljic, ki so izšli po letu 2000: Saga o kovčku (2003) Nedeljke Pirjevec, Burjin čas (2009) Vilme Purič, Da me je strah? (2012) Maruše Krese in Češnje, bele in rdeče (2015) Tanje Tuma. Uvodoma predstavim teoretična dognanja o identiteti, nacionalni in etnični identiteti, na podlagi katerih analiziram dela. Osvetljeni so tudi vloga slovenske literature pri oblikovanju narodne zavesti, vprašanje identitete spola in tradicija vojne proze v književnosti slovenskih pisateljic. Obravnavani romani z vojno tematiko prikazujejo močne ženske like, ki se borijo za ohranjanje nacionalne identitete z namenom, da bi premagali okupatorje.
Keywords: ženski liki; nacionalna identiteta; sodobne slovenske pisateljice; romani