Художньо-філософський зміст проблематики бунту у творчості Олеся Ульяненка - Shteinbuk, Feliks (Slavia Centralis, 2023)
Avtor članka si je zadal cilj, da s pomočjo hermenevtičnih in primerjalnotipoloških metod preuči delo ukrajinskega pisatelja Olesa Uljanenka z ozirom na problematiko upora, zastopano v njegovih romanih. Analiza del temelji na filozofskih doktrinah F. Nietzscheja in A. Camusa, ki sta upor definirala kot človekovo pravico do zanikanja nepravičnosti svojega absurdnega obstoja in ne le kot politično pogojeno, ampak tudi metafizično utemeljeno dejanje. Tako je umetniški in filozofski pomen problematike upora, uresničenega v delu Olesa Uljanenka, v prikazu uporniških namenov romanesknih likov, za katere se zdi, da komaj čakajo, da se njihov izjemen protestni potencial konč- no usmeri v produktivno in pomembno smer boja za univerzalno svobodo.
Keywords: Oles Uljanenko; problematika upora; umetniški in filozofski vidik; hermenevtična metoda; primerjalna tipološka metoda; svoboda