«Последнее путешествие сердца»: миф об Иване Тургеневе в рассказе Джулиана Барнса «Вспышка» - Анненкова, Елена (Slavia Centralis, 2023)
Članek obravnava kratko zgodbo angleškega pisatelja Juliana Barnesa The Revival, in sicer z vidika posodobitve biografskega mita o ruskem pisatelju Ivanu Turgenjevu. Avtorica izpostavlja ključne mitologeme, ki označujejo podobo ruskega pisatelja in s pomočjo katerih se gradi angleška postmoderna različica mita o Turgenjevu. Med te mitologeme sodijo na primer neuresničena ljubezen, Turgenjev inherentni strah pred življenjem in pomanjkanje volje za aktivnosti. Posebna pozornost je namenjena umetniškim tehnikam, s pomočjo katerih se uteleša podoba Turgenjeva in s katerimi sledimo vzrokom Barnesovega navdušenja nad osebnostjo ruskega pisatelja. Analizirani so tudi vidiki ustvarjalnega zbliževanja in ideološka sozvočja pisateljev, ki pripadata različnim obdobjem, kulturam in narodnostim. Potrjena je hipoteza o bližini in sozvočju umetniške zavesti angleških in ruskih pisateljev.
Keywords: Julian Barnes; Ivan Turgenjev; mit; biografski mit; kulturni junak; ljubezen