Pomen in vpliv novih lingvističnih spoznanj Ferdinanda de Saussurja - Švajncer, Marija (Slavia Centralis, 2020)
V članku sta obravnavana pomen in vpliv novih lingvističnih spoznanj Ferdinanda de Saussurja, enega izmed najpomembnejših sodobnih lingvistov in začetnika strukturalizma. Predmet njegovih raziskav je razlika med jezikom, govorom in govorico. Semiologijo je uvrstil med znanosti. Članek obravnava tudi nekatera spoznanja v sodobni strukturalistični filozofiji, ki jih je navdihnil de Saussure, in posredni vpliv na razvoj slovenskega jezikoslovja.
Keywords: jezik; sistem; semiologija; označenec; označevalec; sinhronija; strukturalizem