Estetika nasilja in sodobni slovenski vojni romani v novem tisočletju - Rakovec, Ana (Slavia Centralis, 2026)
V članku analiziram tri sodobne slovenske romane, izdane v novem tisočletju, ki tematizirajo drugo svetovno vojno in so jih napisale ženske treh različnih (po)vojnih generacij. Romani Saga o kovčku Nedeljke Pirjevec, Da me je strah? Maruše Krese in Angel pozabe Maje Haderlap temeljijo na osebnih zgodbah njihovih družin, ki jih avtorice vpenjajo v širši družbeni kontekst. Na ta način razgaljajo med- in povojno propagandnost, prevprašujejo monumentalno zgodovinsko resnico, zavezanost etičnemu in zgodovinskemu spominu ali našo občo človeško nezmožnost učenja iz zgodovinskih napak. Z večperspektivnostjo in lirizacijo pripovedi izpostavljajo pomembnost občutenj pri oblikovanju spominov in postspominov ter predstavljajo raznolikost vojnih izkušenj.