Gibanje, kriza in pripadnost: afekt in migrantska identiteta v kratkih zgodbah Agnieszke Dale - Cieplińska, Katarzyna (Slavia Centralis, 2026)
Članek preučuje, kako je pripadnost migrantov afektivno regulirana, preden postane predmet pravne izključitve v kratkih zgodbah Agnieszke Dale Fox Season (Sezona lisic), A Happy Nation (Srečen narod) in What We Should Feel Now (Kaj bi morali zdaj čutiti). Namesto da bi avtoričine pripovedi prikazovale spektakularne trenutke krize, sledijo tihemu prestrukturiranju domače intimnosti pod čustvenim pritiskom Britanije pred brexitom. Ugotovljeno je, da A. Dale uporablja otroštvo, gospodinjske rutine in vsakdanje geste, da bi razkrila, kako migranti ponotranjijo nadzor na ravni afekta. Članek, ki se selektivno opira na teorijo čustvenega kroženja Sare Ahmed, koncept intimnih javnosti Lauren Berlant in razmišljanja Judith Butler o prekarnosti, dokazuje, da se pripadnost v teh zgodbah pojavlja kot anticipatorno čustveno delo in ne kot stabilno družbeno priznanje. S tem, ko Agnieszko Dale postavi v dialog s srednjeevropskimi/vzhodnoevropskimi razpravami, članek njeno prozo umesti v širše literarno raziskovanje krize kot afektivnega stanja.