"Sramotne" seksualnosti v slovenski kriminalni pripovedi od moderne do 21. stoletja - Mlačnik, Primož (Slavia Centralis, 2026)
Članek izhaja iz primerjalne analize protislovnega razmerja med konvencijami kriminalnih pripovedi in seksualnostjo, ki zajema klasično in trdo detektivsko zgodbo, policijske proceduralne romane in trilerje v povezavi z zahodno politiko seksualnosti, kot jo je opredelila Gayle Rubin. Članek predstavlja argument, da si obe področji delita skupni cilj: potlačitev in izginotje »sramotnih« oziroma neproduktivnih, neheteroseksualnih, nemonogamnih, promiskuitetnih ali drugače nenormativnih oblik seksualnosti. Članek na podlagi tega teoretskega okvira sledi dekonstruktivni analizi izbranih reprezentacij »sramotnih« seksualnosti v izbranih slovenskih kriminalnih zgodbah iz zgodnjega 20. stoletja in v slovenskih kriminalnih romanih iz 21. stoletja. Članek prek preučevanja pomenskih in pripovednih vlog »sramotne« seksualnosti razkriva kontinuiteto motivov »sramotne« seksualnosti v slovenski kriminalni pripovedi.