Jezik telesa, glas upora: feministični pristopi k prevajanju poezije Pat Parker in Audre Lorde - Kočan, Kristina (Slavia Centralis, 2026)
Prispevek obravnava izbrane slovenske prevode poezije Audre Lorde in Pat Parker ter se osredotoča na to, kako se v prevajanju črnske lezbične poetike prenašajo utelešene razsežnosti rase, spola, seksualnosti in političnega upora. Na osnovi feminističnih, lezbičnih in intersekcionalnih prevajalskih pristopov prispevek razvije izvirno analizo prevajalskih odločitev, ki presegajo zgolj jezikovno prenosljivost in vključujejo etično odgovornost prevajalca. Pokaže, da že manjši premiki v slovničnem spolu, metafori, ritmu ali registru bistveno vplivajo na politično in pesniško logiko izvirnika. Analitični del je razdeljen na tri tematske sklope: utelešeno črnskost, utelešeno seksualnost ter jezo in odpor. Na tej podlagi prispevek utemeljuje, da feministične prevajalske strategije – tako mikro- kot makropristopi – niso zgolj teoretski okvir, temveč nujna praksa pri prevajanju črnske lezbične poezije v slovenski prostor. Prevajanje poezije Audre Lorde in Pat Parker se tako izkaže kot etično in kulturno-politično dejanje, ki razširja slovenski literarni prostor za odporniške in subverzivne glasove.