Kubejski narečni govor skozi čas: glasovne značilnosti v starejšem in novejšem gradivu - Todorović, Suzana (Slavia Centralis, 2026)
Namen prispevka je prikazati spreminjanje oziroma ohranjanje izbranih glasovnih značilnosti kubejskega narečnega govora, ki jih je leta 1952 zapisal Tine Logar. Izhodišči diahrone raziskave sta poročilo, kjer je Logar izpostavil glavne kubejske glasovne značilnosti, in dialektološko gradivo, zapisano v terenskem zvezku. Značilnosti, zabeležene v sredini 20. stoletja, so bile primerjane s stanjem, kot ga izkazuje dialektološko gradivo iz leta 1990, ki ga je zbrala in zapisala tržaška raziskovalna ekipa (SDLA-SI I in II), ter s posebnostmi, ki so bile v Kubedu zapisane leta 2025. Ker je bil cilj raziskave tudi osvetliti ohranjanje kubejskih glasovnih posebnosti med mlajšimi narečnimi govorci, so bili vanjo vključeni tudi govorci, stari med 35 in 55 let.