Teatralizirani pekel zmagovalcev Smoletove Antigone, Hiengovega Osvajalca in Zupančičevega Elektrinega maščevanja - Toporišič, Tomaž (Slavia Centralis, 2025)
Prispevek se posveča trem dramam, v katerih so avtorji posegli po antičnih mitih in zgodovinskih dogodkih, da bi spregovorili o sodobnih etičnih dilemah. Izpostavi Smoletovo Antigono (1960), Hiengovega Osvajalca (1970) in Zupančičevo Elektrino maščevanje (1988). Vse tri drame zaznamuje badioujevska »strast do realnega«. Smole tematizira nasprotje med posameznikom in državo v duhu povojne kritične generacije. Hieng opozarja na nevarnosti kolonializma, fanatizma in zgodovinskega nasilja. Zupančič pa oživlja mit o Elektri in tematizira nemoč resnice v času ideološke otopelosti. Kljub različnim estetikam vse tri drame povezuje potreba misliti mit in zgodovino na nov način.