Postavy slovanského draka a severského trolla ako inokultúrne figurálne varianty škodcu - Pažitná, Bernadette (Slavia Centralis, 2024)
Prispevek se na tematski analitičnoprimerjalni metodološki osnovi osredotoča na dva pomembna in motivno povezana tipa značaja oz. funkcije antagonista (Propp 1971, 2008) – slovanskega zmaja in nordijsko-germanskega trola. To sta dve najpogostejši figuralni različici pravljično-mitoloških antagonistov v evropskih zgodbah in v izbranih kulturno-civilizacijskih krogih, predvsem v pravljicah z oznako ATU 301 Tri ukradene princeske (angl. The Three Stolen Princesses).