Literarni zločin v Kraigherjevi drami Školjka: analiza seksualnosti - Ocepek, Pavel (Slavia Centralis, 2024)
V prispevku se osredotočamo na seksualnost v dramskem besedilu Školjka Alojza Kraigherja. Pri tem izhajamo iz teorije o seksualnosti kot družbeni strukturi. Ugotavljamo, da govori o seksualnosti v dramskem besedilu izhajajo iz dveh strategij, značilnih za družbeno organiziranost seksualnosti modernih družb. V prvi strategiji je vloga seksualnosti dvostranska: v zakonski zvezi je njen primarni cilj prokreacija, zunaj nje pa prešuštvo. Druga strategija je naslonjena na koncept moške in ženske seksualnosti, pri čemer se razlika med konceptoma najizraziteje kaže s heteroseksualnimi normami dvojnega standarda in z identifikacijskimi elementi restriktivne seksualne kulture. Analiza dokazuje, da se je Kraigher z literarizacijo seksualnosti priključil tistim književnim ustvarjalcem in ustvarjalkam, ki s svojimi deli ključno prispevajo k javnemu govoru o seksualnosti, predvsem pa vplivajo na spreminjanje seksualnih norm v družbi.