What is Conscience? Some Ontological Metaphors in the English-Language Aphorisms - Veremchuk, Eldar (Slavia Centralis, 2023)
Članek obravnava ontološke metafore s ciljno domeno ZAVEST. Temelji na načelih in metodologiji teorije konceptualne metafore. Analizirano gradivo predstavlja korpus aforizmov o zavesti, pridobljen z metodo kontinuiranega vzorčenja na podlagi podatkov iz spletnih zbornikov aforizmov. Predpostavljamo, da je abstraktna etična entiteta oblikovana glede na spoznanje konkretnih danosti iz življenjske izkušnje. Glavni konceptualni metafori analiziranega etičnega koncepta sta »vest je človek ali bog« in »vest je stvar«, ki imata v različnih kontekstih različne variante, v katerih se uresničujeta.