Oblačilno izrazje pri Sveti Trojici v Slovenskih goricah - Koletnik, Mihaela; Gungl, Benedikta (Slavia Centralis, 2022)
Prispevek obravnava doslej še nezapisano pretežno izvornoslovansko narečno oblačilno izrazje, zbrano pri Sveti Trojici v Slovenskih goricah. Na tem, še danes pretežno kmečkem območju v osrčju Slovenskih goric so v preteklosti za delovno in pražnjo obleko, pokrivala in obuvala kmečkega in drugega vaškega prebivalstva skrbeli različni vaški in trški obrtniki, poleg tkalcev so bili med njimi predvsem krojači in čevljarji, medtem ko so lahko poklicne šivilje svojo obrt odprle šele v 19. stoletju po sprejetju obrtnega reda leta 1859. Trojiški govor, ki ohranja kolikostna nasprotja, se uvršča v slovenskogoriško narečje panonske narečne skupine. Narečno besedje, ki je predstavljeno v obliki 112 abecedno urejenih slovarskih sestavkov, je analizirano s stališča njegove izrazne podobe, osvetljeno v luči njegovih etimoloških značilnosti in besednovrstno opredeljeno.