Kako lahko polonizmi jidiša razkrijejo iransko, turkotatarsko in drugo azijsko govorico v galicijski Beli Hrvaški - Wexler, Paul (Slavia Centralis, 2022)
Govorci jidiša so kot trgovci na Svilni poti med 9. in 13. stoletjem prevzeli kakšnih pet tisoč afrazijskih, zlasti perzijskih jezikovnih posebnosti. Na Poljskem so se judovski govorci, ki so bili predvsem iranskega izvora, najprej naselili blizu ali znotraj galicijske Bele Hrvaške, ki je razpadla do 10. stoletja. Veliko nezapisanih iranskih in turkotatarskih vplivov v poljskem jidišu sonato prekrili polonizmi, ki v obliki in pomenu spominjajo na prvotno iransko in turkotatarsko izrazje. Članek se trudi raziskati, koliko polonizmov v poljskem in ukrajinskem jidišu (pravzaprav 'prikritih irano-turcizmov') lahko obnovi podobo izumrle iranščine in turkotatarščine, govorjene na slovanskih in germanskih tleh. Druge možnosti za zdaj ni.