The archetype of the Wise Old Man in modern Ukrainian prose: a diachronic perspective - Bashkyrova, Olga; Gaidash, Anna; Lutsiuk, Mykola (Slavia Centralis, 2021)
Prispevek obravnava predstavitve arhetipa modrega starca v sodobni ukrajinski literaturi. Avtorji raziskujejo pomensko polje, ki ga arhetip ustvarja v svetopisemski tradiciji. V okviru jungovske teorije, mitopoetičnega in semiotičnega uvida ter postkolonialnih in spolnih študij so predstavljene značilnosti arhetipskih reprezentacij v ukrajinski literaturi od 20. do 21. stoletja. Ugotovitve kažejo, da predstave modrega starca utelešajo integracijo samozavedanja postkolonialnega subjekta. Prikazujejo ga kot dejavnik zgodovinskega spomina, ob tem pa tvorijo specifičen narativni center, ki povezuje različne dele resničnosti. Zaznana je povezanost arhetipskih funkcij z generično strukturo sodobne ukrajinske proze (mistični in pustolovski roman, družinska saga). Avtorji preučujejo pomensko polje, ki ga je arhetip ustvaril v svetopisemski tradiciji.