O nazwach koszuli w językach słowiańskich - Rusek, Zbigniew (Slavia Centralis, 2021)
V razpravi so predstavljena poimenovanja za srajco v slovanskih jezikih, etimologija teh besed, besedotvorni odnosi, geografski in dialektološki vidik. Obravnavana so poimenovanja, ki izhajajo iz psl. *sraky, srakъve (scs. срачица, сракыъве), slovensko srajca, ukrajinsko in rusko сорочка; druga poimenovanja, ki se pojavljajo samo v starocerkvenoslovanskem (in starorusinskem) jeziku, izposojena iz starih jezikov; nekdanje zahodnoslovansko poimenovanje *gzło; poimenovanja, prevzeta iz lat. casula (pojavljajo se v veliki večini slovanskih jezikov); izključno bolgarsko poimenovanje риза (pojavlja se tudi v drugih jezikih, vendar z drugačnim pomenom), pa tudi samo vzhodnoslovanska poimenovanja, npr. рубашка in косоворотка 'ruska ljudska srajca'.