Nova krajnska in Breznikova stoletna pratika - Bošnjak, Blanka (Slavia Centralis, 2020)
Začetki prve slovenske pratike, ki je izhajala periodično, segajo vsaj v leto 1725, ko je ljubljanski tiskar Janez Jurij Mayr založil in natisnil Novo krajnsko pratiko za leto 1726, prva ohranjena pa je iz leta 1741. Zahtevnejša, obsežnejša in vsebinsko bogatejša slovenska pratika na prelomu stoletij je bila Večna pratika od gospodarstva Antona Breznika, ki je prvič izšla leta 1789 (zatem še v več izdajah) in velja za prvo pravo gospodarsko pratiko v slovenskem jeziku.