Wrzuceni w dolinę – wrzuceni w ciało. O uwikłaniach w egzystencję (Czesław Miłosz "Dolina Issy") - Woźniak, Kamila (Slavia Centralis, 2020)
VRŽENI V DOLINO – VRŽENI V TELO, O ZAPLETENOSTIH V EKSISTENCI (CZESŁAW MIŁOSZ: DOLINA ISSE)Članek se nanaša na roman Czesława Miłosza z naslovom Dolina Isse. Avtorica si zastavlja vprašanja, povezana s konceptom doline kot raja, in z njimi polemizira. Izpostavlja tudi stalne značilnosti romana, kot so motivi osamljenosti, minljivosti, iskanje Boga in človekovo nestrinjanje z lastno usodo. Poudarjene so značilnosti izbranih likov, ki so v nekakšni eksistencialni suspenziji in so na nek način vrženi v življenje, ki se jim zdi tuje in vsiljeno.