Jernej B. Kopitar and the Grammar Book of Ignac Kristijanović - Štebih Golub, Barbara (Slavia Centralis, 2020)
JERNEJ B. KOPITAR IN SLOVNICA IGNACA KRISTIJANOVIĆALeta 1837 je v Zagrebu izšla zadnja slovnica kajkavskega knjižnega jezika Grammatik der kroatischen Mundart. Avtor slovnice I. Kristijanović ni težil k izvirnosti, temveč je iz različnih dostopnih virov sprejel, kar je bilo po njegovem mnenju koristno. Ker je bil navdušen nad Kopitarjevim jezikoslovnim znanjem in ugledom, je uporabljal tudi Kopitarjevo slovnico Grammatik der Slavischen Sprache in Krain, Kärnten und Steyermark (1808). Članek analizira Kristijanovićevo slovnico in skuša identificirati Kopitarjev vpliv, razpravlja pa tudi o Kopitarjevi recenziji Kristijanovićeve slovnice.