Slovensko špranja in sorodno - Furlan, Metka (Slavia Centralis, 2020)
Slovensko špránja 'razpoka' in hrvaško šprȁnja 'trska' se izvaja iz psl. nomena actionis *čь-pőrni (f.) 'cepljenje' prefigiranega glagola *čь-pőr-ti, ki je bil sinonimen s psl. *pőr-ti 'bosti, ločevati, cepiti, parati', prim. r. porótь, pórešь 'parati', sln. práti, pọrjem/pórjem 'parati, trgati'.