Computerisation of a corpus of personal correspondence spanning the 19th and 20th centuries: the study of linguistic variation - Perea, Maria-Pilar (Slavia Centralis, 2020)
Digitalizacija korpusa osebne korespondence iz obdobja 19. in 20. stoletja: študija jezikovnih variacijČlanek predstavlja vsebino in tehnične vire CD-ROM-a Epistolari d’Antoni M. Alcover (1880–1931) (Korespondenca Antonija M. Alcoverja), objavljenega leta 2008, ki vsebuje celoten prepis osebne korespondence majorškega dialektologa iz obdobja od leta 1880 do leta 1931. Prikazuje, kako lahko računalniški program pomaga pri študiju jezikovnih variacij 3.529.159 besed iz korpusa korespondence. Med mnogimi drugimi lastnostmi posebno pozornost posvečamo narečnim značilnostim in jezikovni interferenci med katalonščino in kastiljščino na začetku 20. stoletja.