A new sociolinguistic taxonomy, 'cookbook', and immigrant communities - Asahi, Yoshiyuki (Slavia Centralis, 2020)
Nova sociolingvistična taksonomija – 'kuharska knjiga' in emigrantske skupnostiČlanek obravnava sociolingvistično taksonomijo, imenovano 'kuharska knjiga', ki je bila izvedena na podlagi njenega dobesednega pomena in njene rabe v laboratoriju. 'Kuharska knjiga' poskuša hkrati kategorizirati govorca na mikro- in družbo na makroravni. To nam omogoča podajanje natančnejšega sociolingvističnega opisa dane skupnosti. Za prikaz, kako lahko 'kuharska knjiga' pojasni jezikovne variacije, sta predstavljena primera dveh študij – študija novega mesta in študija diaspore.